top of page
שתים עשרה עצות למתגרשים

6 לנובמבר

בתחילת הליך הגירושין, אתם עלולים למצוא עצמכם לא מוכנים לחלוטין. בעל שמגלה שאשתו בוגדת בו, אישה מוצאת עצמה נעזבת על ידי בעל שמצא לעצמו אישה אחרת והותיר אותה מטופלת ב- 3 ילדים קטנים וללא כסף וכיוצ"ב, מקרים רבים ומגוונים. 

ישנם זוגות שמחליטים בהסכמה להתגרש ומבקשים לפנות לחברים "שעברו את אותו הדבר", על מנת לקבל מהם "עצות", עצות שעלולות לעיתים לגרום להם לנזק, אף בלתי הפיך. 

חשוב להבין שלפני תחילת תהליך הגירושין עליכם להיות משוכנעים שזהו המוצא האחרון. כדאי מאוד לפנות לייעוץ (זוגי, אישי, פסיכולוגי, משפחתי, וכיוצ"ב), כדי להיות בטוחים שאין דרך חזרה, כי להגיש תביעת גירושין תמיד אפשר. במקרים בהם עורך הדין הוא גם בעל תואר בגישור, יש סיכוי שתהליך גישור בו ישתתפו שני הצדדים מרצונם, יביא לאיחוי הקרעים.

 

אולם אם גיבשתם החלטה סופית להתגרש, כדאי ביותר הוא לגבש הסכם גירושין הוגן וטוב לשני הצדדים ובכך לחסוך מלחמות מיותרות שפוגעות בכולם......

 

גם במקרה זה, כדאי ומומלץ מאוד לפנות להליך של גישור וישוב סכסוכים, או לכל הליך בו ניתן יהיה לסיים את הנישואין בנועם ובהסכמה, ככל האפשר.

 

עורך דין טוב יכול בהחלט לייצג שני צדדים (או אחד מהם) ולעזור לשני הצדדים לגבש הסכם גירושין הוגן וטוב ולהביא לסיום הנישואין בצורה מהירה, יעילה והכי פחות כואבת.

 

אולם, מקום שלא ניתן לעשות כן, הגירושין הם בלתי נמנעים ויש צורך בהגשת תביעות, חשוב לדעת באיזה צעדים יש לנקוט, עוד טרם תחילת ההליכים, איזה מידע לאסוף, כיצד להתגונן בפני הצד שכנגד, מה צפוי בהמשך הדרך וכו'. 

עורך דין טוב ישים לנגד עיניו את עתידו של הלקוח, על מנת שיהיה לו עתיד טוב יותר, בין אם באמצעות ניהול הליכי גישור ומאמץ-על לנסח הסכם גירושין טוב ובין באמצעות הליכים משפטיים שינהל כנגד הצד שכנגד.

אולם ישנם מקרים בהם אין ברירה, אלא בהגשת תביעות כנגד הצד השני.

 

להלן מספר עצות בסיסיות:

 

1. לפנות לייעוץ משפטי 
 

מומלץ ואף הכרחי עד מאוד לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין המומחה בתחום, על מנת לקבל תמונה מלאה לגבי זכויותיך וחובותיך וכן לצורך בניית אסטרטגיה משפטית מומלצת. 

 

פניה לייעוץ משפטי מומלצת גם לאותם זוגות המעוניינים לסיים את מערכת היחסים בדרכי נועם ולהגיע עם בן/בת הזוג להסכם. 
אכן אפשר להתגרש ללא עורך דין, אך הדבר לא מומלץ, היות והידע והכלים המשפטיים העומדים לרשותכם אינם רבים. 
בכל זאת קיימים מספר מקרים בהם הכדאיות הכלכלית לשכור עורך דין מוטלת בספק – למשל כשהצדדים מסכימים להתגרש ולצדדים אין כמעט רכוש ואין ילדים קטנים, כאשר ההישג הכלכלי אליו ניתן להגיע באמצעות עו"ד נמוך מגובה שכר הטרחה שישולם לעורך הדין וכאשר הצדדים חתומים על הסכם שלום בית /גירושין, הסכם יחסי ממון, או כל הסכם שמסדיר את הנושאים ביניהם וההסכם מקובל על שני הצדדים והם יפעלו על פיו. 
 

 

2. עשה/י כל מאמץ להגיע להסכם הוגן עם בן/בת הזוג גם אחרי הגשת תביעות 


בהסכם ניתן להסדיר את כלל העניינים השנויים במחלוקת בצורה מהירה ויעילה לכל המעורבים. הצע/י לבן/בת הזוג לפנות להליך של גישור. גישור בכל שלב של ההליך המשפטי עשוי לסיים את המחלוקות והמריבות ולאפשר לכם להישאר ביחסים תקינים, ולו רק למען הילדים. חשוב לנסות ולחשוב באופן ענייני על הליך הגירושין ולא במשקפי נקמה, קנאה, רגשות אשם וכו'. חשיבה עניינית עשויה לקדם אתכם לקראת סיום מהיר והוגן של הליכי הגירושין. עליכם לזכור כי הסכם גירושין הינו הסכם בעל השפעה עצומה על עתידכם, עליכם לבדוק היטב את השלכותיו. 
 

 

3. אולם, אם הינך חושש/ת כי בן/בת זוגך עומד/ת להגיש נגדך תביעה – עשה/י כל מאמץ להקדים אותו/ה 
 

יש חשיבות לעובדה מי מגיש תביעה קודם ולאיזו ערכאה – לבית המשפט לענייני משפחה, או לבית הדין הרבני. 
עם זאת, אל "תרוץ" לבית הדין הרבני על מנת "לפתוח תיק", ולהקדים את אשתך. פתיחת תיק בבית הדין הרבני לא תמיד מביאה תועלת, גם לגברים שביניכם ולעיתים אף מזיקה. 
לניסוח כתב התביעה יש משמעות מכרעת, שכן רק תביעה שעומדת בקריטריונים מסוימים, תאפשר את רכישת הסמכות בבית הדין הרבני. 
לעיתים פניה לבית הדין הרבני תגרום לפונה דווקאנזק מבחינת האסטרטגיה של הליך הגירושין. 
הדעה הרווחת היא, שבכל מקרה עדיף לאישה לתבוע בבית המשפט לענייני משפחה ולגבר בבית הדין הרבני - ישנם מקרים בהם דעה זו נכונה, אך לא בהכרח ולא תמיד!!! ישנם מקרים בהם דווקא בית הדין הרבני נותן יתרונות מסוימים לנשים, לכן יש לבחון כל מקרה לגופו.

 

 

4. אסוף/פי מידע על בן/בת הזוג, העשוי לסייע בהליכי הגירושין ובשלב המו"מ 


אסוף/פי כל מידע אפשרי על מצב הנכסים שלכם ושל בן/בת זוגכם, וכן בכל הנוגע להכנסותיו/ה. עם גילוי הרצון להתגרש, מסמכים מהותיים עלולים להיעלם באורח פלא. חיטוט בתיקו/ה, בארנקו/ה ובמסמכיו/יה של בן/בת הזוג, עשוי להביא לגילוי מידע חדש כגון תדפיסי בנק, הסכמי רכישה, מסמכי בעלות על נכסים, רישיונות, דפי פירוט כרטיסי אשראי, מסמכים המעידים על זיקה לרכוש או לזכויות, חשבונות המרמזים על רמת חיים וכל מסמך אחר בעל השלכה כספים. 
 

 

5. אל תאפשר/י הגדלת יתרת חובה בחשבון המשותף בכוונה תחילה 


החוב בחשבון המשותף ממילא יתחלק בין שניכם. לעיתים אחד הצדדים דואג לבצע משיכות יתר חריגות, הברחת כספים, על מנת להפעיל לחץ על הצד השני. לכן מומלץ לפנות לבנק ולהורות כי כל חיוב כספי בחשבון יבוצע רק בהסכמת שני השותפים לחשבון. פעולה כזו עשויה למנוע הסתבכות כספית.
 

 

6. שים/מי חפצי ערך במקום בטוח על מנת למנוע מבן/בת זוגך להעלימם


חפצים יקרי ערך מבחינה כלכלית ורגשית, עדיף לשים אותם במקום בו בן/בת הזוג לא תו/יוכל להעלימם. תכשיטים יקרים, יומנים אישיים, מזכרות מבני משפחה, תמונות ומסמכים בעלי ערך רגשי רב, עלולים להעלם בדרך מפתיעה בתהליך של גירושין. צד יכול להעלים חפץ בעל ערך רגשי רב, על מנת לגרום למצוקה נפשית אצל בן/בת הזוג. כדי למנוע מצב זה, הקפידו לשים את המיטלטלין יקר הערך, או בעל משמעות רגשית עמוקה עבורך, במקום בו בן/בת זוגך לא ת/ימצאו. מובהר כי במסגרת חלוקת הרכוש, יהיה צורך לחלק את החפצים והרכוש המשותף, כך שהעובדה שהחפצים מסויימים שמתם במקום בטוח אין משמעם שהם הופכים לחפצים שאינם ברי חלוקה.
 

 

7. אל תקשיב/י לעצות של חברים וקרובי משפחה – כל מקרה הוא לגופו 


בני משפחה, מכרים וחברים שהיו מעורבים בהליך הגירושין, נוהגים להשיא עצות המבוססות על ניסיונם האישי ואשר אינו מתאים בהכרח לנסיבות האישיות של המקרה שלך. נקיטת הליך כלשהו על סמך עצות של חברים עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך. כל מקרה הוא שונה ולכל משפחה נתונים עובדתיים שונים, כך שפעולה בהתאם לעצות, גם מאלה שרוצים את טובתך, אינה בהכרח הדרך הנכונה.
 

 

8. שמור/י על חשאיות 


אל תשתף/פי חברים, בני משפחה בפרטי ההליך המשפטי, או בתוכניותיך לנקוט בהליכים כנגד בן/בת הזוג. יכול להיות שבן/ בת זוגך התקין/נה מכשיר הקלטה על הטלפון בבית, או בטלפון הנייד שלך. חוק האזנת סתר מאפשר האזנה כזאת בתנאים מסוימים וההקלטה אף יכולה לשמש ראיה בבית הדין הרבני ובבית המשפט לענייני משפחה. 
אותם "מקשיבים" למיניהם עלולים להיות ל"גייס חמישי" והם עלולים במכוון, או שלא במכוון, לספר לבן/בת הזוג על הצעדים המשפטיים שעומדים להינקט ולסכל את גורם ההפתעה ואת היתרון היחסי. לעולם לא תוכל/י לדעת באמת מי מחבריך מצדד בך ומי בבן/בת זוגך.
היזהר/י עד מאוד ממה שאת/ה כותב/ת במייל/וואטאפ/ מסרונים וכו'. כל הנכתב משמש ראיה בכתב.
 

 

9. אין לנקוט באלימות כנגד בן/בת הזוג 
 

גירושין עלולים להיות קשים, מכוערים, כואבים ומתמשכים. עם זאת, אסור בכל מקרה לנקוט באלימות כלפי בן/בת הזוג השני. בעל (או אישה) הנוקט/ת באלימות עלול/ה להיות מורחק מהבית לתקופה של שלושה חודשים, עד שנה ואף עלול/ה להיות מועמד/ת לדין פלילי. לכן גלה/י שליטה עצמית והמנע/י בכל מקרה – קשה ככל שיהיה – מגישה אלימה. 
עם זאת, אל תהסס/י לפנות לרשויות (משטרה, רווחה, מקלט וכו'), בכל מקרה של חשש לאלימות במשפחה כנגדך, או כנגד ילדים ועשה/י זאת ללא דיחוי.
 

 

10. אל תשתף/י את ילדייך בהליכי הגירושין 


הליך הגירושין קשה דיו לילדים, הם הנפגעים העיקריים. זכור/י כי המשבר הוא ביניכם בלבד. ככל שתרחיקו את הילדים ממוקד העימות ביניכם, כך יקטן נזקם. חשוב לשדר לילדים כי הגירושין הם מההורה השני ולא מהם. אל תבקש/י מילדיך לנקוט עמדה, או לרגל אחרי בן/בת הזוג השני. 
במקרה שניכרת מצוקה של הילדים, מומלץ לפנות לפסיכולוג, כדי לקבל יעוץ כיצד לנהוג עם הילדים.
ילדים צריכים להיות מחוץ לסכסוך בין ההורים, בכל מצב.

 

11. ערוך/כי צוואה בה תקבע/י מי ירש את רכושך 
 

כל עוד אתם נשואים, בן/בת הזוג ירש, על פי חוק, מחצית מכל רכושכם, אלא אם קבעתם אחרת בצוואה. הליך הגירושין יכול להיות ארוך מאוד, מומלץ עד מאוד לפיכך במקרה כזה לערוך צוואה ולקבוע למי תרצו להוריש את רכושכם, לכל מקרה שלא יבוא. צוואה היא סגולה לאריכות ימים.

 

12. אל תהסס/י לפנות לתמיכה נפשית 

 

הליך הגירושין, גם אם נעשה בהסכמה, הינו אחד מההליכים הקשים ביותר שעובר אדם בחייו והינו בעל השלכות על מצבו הנפשי של המתגרש. כניסה להליך הגירושין, בכוחות נפשיים מחוזקים, עשוי לתרום רבות לתהליך הגירושין ולתחילה של חיים חדשים. פניה להליך של תמיכה נפשית היא אינה בושה, נהפוך הוא. היא מומלצת עד מאוד.

 

זיכרו בכל שלב, תוכלו ומומלץ לגבש הסכם -  זו הדרך הרצויה והטובה ביותר, אך עם זאת חשוב לא לשמור על שאננות.

יודגש כי עצות אלה אינן יכולות להוות תחליף לייעוץ משפטי.

12 עצות למתגרשים

 

ההחלטה להיפרד או להתחיל בהליך גירושין, יכולה להתקבל על ידי גבר, אישה, או אף יכולה להיות החלטה משותפת של הצדדים. בכל מקרה מדובר בהחלטה טעונה, קשה ואף במקרים מסוימים גורלית. 

bottom of page